http://www.youtube.com/watch?v=DwLD0eYhd2Q 

Autor videozapisa: Ivan Puškarić 

Prema ocjeni samih izvođača ovogodišnji je Tonkafest bio jedan od najboljih s obzirom na kvalitetu skladbi koje smo mogli poslušati u nedjelju 4. svibnja u Školskoj sportskoj dvorani u Ogulinu. Svoje nove autorske skladbe predstavili su izvođači iz svih dijelova Hrvatske (Slavonski Brod, Krapina, Varaždin, Zagreb, Ivanić Grad, Rijeka, Rovinj, Knin, Delnice, Mrkopalj, Nova Gradiška), ali i gosti iz susjedne Slovenije što je ovom festivalu dalo međunarodni karakter.

Tonkafest je festival duhovne glazbe koji su prije osam godina pokrenuli prijatelji i roditelji pokojne Antonije Turković, a cilj Festivala je promicanje popularne duhovne glazbe kao i ideje pomaganja budući da Festival ima humanitarni karakter.

Od prodaje ulaznica (300 ulaznica) i priloga (1095 kuna) prikupljeno je 10 095 kuna koje će organizator, Udruga Oda prijateljstvu, uplatiti za liječenje dvojice dječaka – Marka i Rikarda. Suorganizatori su bili Pučko otvoreno učilište i HDS Zamp, a glavni pokrovitelj, kao i svih ranijih godina, Grad Ogulin.

Festival je natjecateljskog karaktera, a ovogodišnji su pobjednici Marija Cerovac (žiri), Ljubo Vuković i Ženska vokalna skupina DIM (najljepši tekst) i Antonio Tkalec (publika). Prije Festivala bila će Sveta misa u crkvi sv.Križa koju je predvodio župnik Robert Zubović, a pjevanje su predvodili sudionici Festivala.

U revijalnom dijelu Festivala ogulinska je publika imala čast uživati u prekrasnim glasovnim mogućnostima mlade Bernarde Brunović koja je na Festival došla iz Švicarske, a koja je svoj glazbeni uspon počela prije nekoliko godina osvojivši drugo mjesto na švicarskom natjecanju za predstavnika za Euroviziju.

Ogulinski festival duhovne glazbe Tonkafest i ove se godine pokazao kao sjajna promocija grada Ogulina i njegovih ljepota, a svi posjetitelji imali su priliku posjetiti Centar za posjetitelje Ivanina Kuća bajke kao i Zavičajni muzej u Ogulinu. Ideja prijateljstva iz Ogulina nastavlja se širiti i dalje te se veselimo novom susretu 2015. godine! 

 

U programu Radio Ogulina u utorak su predstavnici Udruge Oda prijateljstvu Vedrana Sabljak, Manuela Mihaljević Sabljak i Branko Rumenović izvukli redoslijed kojim će izvođači nastupati na ovogodišnjem Tonkafestu.

U petak je organizirana posebna emisija Uoči Tonkafesta u kojoj su se kratko predstavili svi izvođači koji iz raznih krajeva Hrvatske, ali i susjedne Slovenije, dolaze na Tonkafest. Bila je to prilika da se čuje nešto o njihovom glazbenom putu, dosadašnjim nastupima na festivalima duhovne glazbe, kao i dojmovima koje nose iz Ogulina s ranijih festivala. Iz ogulinskog studija goste su pozdravili Manuela Mihaljević Sabljak i Branko Rumenović, u ime Organizacijskog odbora.

Također, izvšni ravnatelj Festivala Hrvoje Magdić dao je opsežan intervju za emisiju Sacro ritam na Katoličkom radiju te na taj način predstavio Festival.

Redoslijed nastupanja: 
 - Vokalni ansambl Lira
 - Band Assunta
 - Ljubo Vuković i ženska vokalna skupina DIM
 - Veronika Jambrek
 - Vedran Vegar
 - Kvartet "Prijatelji"
 - Davor Terzić
 - Matea Spajić
 - Marija Cerovac
 - Marija Nalis - Pecotić
 - Antonio Tkalec

Osmi festival duhovne glazbe Tonkafest 2014.

Rezultati natječaja!

Nakon zatvaranja natječaja za osmi festival duhovne glazbe Tonkafest 2014. Stručno povjerenstvo za odabir skladbi odabralo je skladbe koje će se uživo izvesti 4. svibnja u Ogulinu.

Riječ je o sljedećim pjesmama i autorima:
1. Rodio se sin – Matea Spajić 
2. Pjesma Gospi – Marija Nalis – Pecotić 
3. Kao dar – Davor Terzić 
4. Način na koji voliš – Apostoli Krvi Kristove 
5. Majko divna – Veronika Jambrek 
6. On je voda, On je zrak – Vedran Vegar
7. Milost trebamo, milost molimo – Marija Cerovac
8. Obećano nebo – Ljubo Vuković i Ženska vokalna skupina DIM iz Delnica
9. Marijo, Majko – Vokalni ansambl Lira
10. Jer ljubiš me – Antonio Tkalec
11. Majci sviju ljudi - Kvartet Prijatelji 
12. Oče naš – Assunta 

Festival su pokrenuli prijatelji prerano preminule Antonije Turković koji su na ovaj način ostavili trag prijateljstva i sjećanja, ali i odlučili svakim festivalom pomoći nekoj bolesnoj osobi s ogulinskog područja. Festivalom se promovira popularna duhovna glazba, ali i ideja humanosti i pomaganja budući da ove godine sam prihod od prodaje ulaznica odlazi za liječenje dviju mladih osoba. Izvođači će se boriti za tri nagrade – nagradu publike, nagradu žirija i nagradu za najljepši tekst.

Ogulinski festival duhovne glazbe poznat je po svojoj odličnoj organizaciji, po toploj prijateljskoj priči o nastanku Festivala kao i ideji pomaganja. I ove godine u Ogulin će doći oko 100 gostiju iz svih dijelova Hrvatske (Varaždin, Zadar, Zagreb, Nova Gradiška, Đakovo, Knin, Delnice, Rijeka, Slavonski Brod), ali i iz susjedne Slovenije te tako ovaj događaj postaje važan i kao promotor Grada Ogulina. Nadamo se da ćemo u revijalnom dijelu programa imati I gošću iz Švicarske što Festivalu daje i međunarodni karakter.

Organizator Festivala je Udruga Oda prijateljstvu, suorganizator Pučko otvoreno učilište i Zamp. U organizaciju ovakvog događaja uključeno je mnogo članova Udruge koji s puno truda i ljubavi sudjeluju u organizaciji i to potpuno volonterski te svojim radom ukazuju na potrebe teško bolesne djece i mladih. Festival će se održati u nedjelju, 4.svibnja 2014. godine, u Školskoj sportskoj dvorani (uz OŠ Ivane Brlić-Mažuranić) s početkom u 19.30 sati.  

Osmi festival duhovne glazbe Tonkafest održat će se u nedjelju 4. svibnja 2014. godine u Ogulinu u organizaciji humanitarne Udruge Oda prijateljstvu. Riječ je o Festivalu natjecateljskog i humanitarnog karaktera jer prihod od ulaznica odlazi za teško bolesnu djecu i mlade ogulinskoga kraja.

U tu svrhu Organizacijski odbor Festivala raspisuje:

NATJEČAJ

za Tonkafest 2014.

Natječaj je otvoren do 7.4. 2014. Radovi pristigli nakon tog termina neće se uzimati u obzir.

Uvjeti natječaja su sljedeći:

- skladbe tematski trebaju imati kršćanski karakter

- skladbe trebaju biti nove, neobjavljivane, niti javno izvođene

- skladbe ne smiju biti dulje od 4 minute

- uredno potpisani autori glazbe, teksta i aranžmana

 

Prijava za natječaj dostavlja se isključivo na CD-u, a mora sadržavati sljedeće:

 

- oglednu demo snimku pjesme koja ne mora biti studijska, ali glazbeno-produkcijski treba biti što sličnija izvedbenoj verziji

- pjesma može biti poslana i u MP3 formatu, s minimalnom rezolucijom od 192 kbps

- tekst pjesme u Word formatu

- kraću biografiju autora i izvođača sa svim potrebnim podacima (adresa, telefon, mobitel, e-mail, web i sl.) na CD-u

Prijave koje ne budu ispunjavale gore navedene uvjete neće uopće biti razmatrane od strane Stručnog povjerenstva.

Autori slanjem skladbe na natječaj jamče za njezinu originalnost. Skladbe upitne originalnosti neće biti razmatrane od strane Stručnog povjerenstva. Naknadno utvrđivanje neoriginalnosti skladbe povlači za sobom sankcije određene Pravilnikom Tonkafesta.

Rezultati natječaja bit će objavljeni 23. travnja 2014. u medijima i na web stranici Udruge.

Radovi se mogu slati na adresu:

UDRUGA ODA PRIJATELJSTVU

BERNARDINA FRANKOPANA 13

47 300 OGULIN

«Za Tonkafest 2014.»

Sve dodatne informacije ili vijesti možete saznati na www.odaprijateljstvu.net u rubrici posvećenoj Festivalu. Na istoj stranici možete neći i Pravilnik Festivala kao i kontakt brojeve.

 

Organizacijski odbor

Tonkafesta 2014.

 

Izvršni ravnatelj Festivala

Hrvoje Magdić, prof.