Ako biste pitali najaktivnije članove Udruge Oda prijateljstvu koji im je od svih projekta koje su pokrenuli najdraži, vjerojatno bi Vam većina odgovorila – festival duhovne glazbe Tonkafest. Riječ je o projektu koji je pokrenut u znak sjećanja na Antoniju Turković, ali i projektu koji je u svom „odrastanju i jačanju“ prošao težak put. Upravo zato velika je radost kad možemo reći da je Tonkafest 2010. bio najbolji do sada! Iz godine u godinu festival se usavršavao, dorađivao , mijenjao i pretvorio u festival poznat daleko izvan granica Ogulina, po svojoj organiziranosti, po ljubaznim domaćinima i voditeljima, ali i po odličnim pjesmama duhovne glazbe. Ove godine bilo se jako teško odlučiti za pjesmu koja nam je najbolja jer ih je bilo mnogo koje su se svidjele publici i koje se pjevuše i danima nakon festivala. Izvođači iz svih dijelova Hrvatske, ali i susjednih zemalja donijeli su u Ogulin dašak vedrine, veselja, blagoslova i učinili nas ponosnima na ovo što smo izgradili iz temelja. Od srca se zahvaljujemo svim izvođačima, a žiri i publika jednoglasno su najboljom proglasili pjesmu Pjesma nad pjesmama koju je izvela Riječanka Maja Tadić. Drugu nagradu i žirija i publike osvojili su VIS Proroci koji su na festival doputovali čak iz Subotice. Treću nagradu žirija osvojio je Ben Hur, a publike Damir Topić i klapa Levanda. Sami izvođači su izabrali za svog pobjednika Ben Hur iz Rijeke. Festival je obilježila dobra posjećenost, veliki broj lijepih pjesama, različiti tipovi pjesama (klape, tamburaši i sl.) te humanitarni karakter festivala. Naime, sav prihod od ulaznica odlazi za liječenje bolesnih djece i mladih ( Tina, Igor, Tina). Sakupilo se 12 000 kuna što je treći iznos od pokretanja festivala i za svaku obitelj namijenit će se 4 000 kuna.

Tonkafest 2010. održat će se u nedjelju 2. svibnja u Školskoj sportskoj dvorani u centru grada u 19. 30 sati. Ulaznice po cijeni od 30 kuna možete nabaviti kod Foto Mire, a sav prihod od ulaznica odlazi za liječenje troje djece i mladih s ogulinskog područja (Tina, Tina, Igor). Izvođači iz svih dijelova Hrvatske i susjednih zemalja dolaze podržati ovu lijepu ideju pomaganja pa se nadamo da će i Ogulinci i Ogulinke doći uživati u ovom glazbenom događaju koji je u našem gradu postao tradicija. Pokrovitelj Festivala je Grad Ogulin, supokrovitelj Karlovačka županija, a suorganizatori su ZAMP i Pučko otvoreno učilište Ogulin. Na Festivalu se dodjeljuju tri nagrade publike, tri nagrade žirija i nagrada samih izvođača. Veselimo se još jednom Tonkafestu! Dođite!

Rezultati natječaja!

Nakon zatvaranja natječaja za četvrti festival duhovne glazbe Tonkafest 2010. godine i nakon preslušavanja pristiglih skladbi Stručno povjerenstvo za odabir skladbi (Sani Francetić, Manuela Mihaljević Sabljak, Jasmina Stipetić, Martina Turković i Sanja Puškarić) odlučilo se za 12 skladbi koje će se uživo izvesti 2. svibnja u Ogulinu. Njihov popis donosimo abecednim redom:

Organizacijski odbor Tonkafesta 2010. raspisao je natječaj za treći festival duhovne glazbe Tonkafest 2010. koji će se održati u nedjelju 2. svibnja 2010. godine u Ogulinu. Cjeloviti tekst natječaja možete pogledati u rubrici Festivala, a ovdje napominjemo da je natječaj otvoren do 15. ožujka 2010. godine, a rezultati će biti objavljeni u medijima 5. travnja 2010. godine. Veselimo se trećem Festivalu koji je nastao kao sjećanje na prerano preminulu Antoniju Turković čiji prijatelji su i pokrenuli Udrugu Oda prijateljstvu!