Udruga Oda prijateljstvu i Odbojkaški klub Ogulin organiziraju u subotu, 12. prosinca, božićni humanitarni turnir na kojem mogu nastupiti odvojeno muški i ženski timovi. Kotizacija po timu je 200 kuna, a prikupljeni iznos uplatit će se kao humanitarna pomoć obitelji četverogodišnjeg Luke, kao pomoć u liječenju.

Turnir će se održati u Školskoj sportskoj dvorani s početkom (izvlačenje grupa i uplata kotizacija) u 9.00 sati. Božićno je vrijeme prilika da se još jednom okupimo oko ideje pomaganja i pomognemo Luki i njegovoj obitelji.

Na poseban način pozivamo učenike osnovnih i srednjih škola da se u ovu akciju uključe i prijave što više timova.

 

Udruga Oda prijateljstvu i Odbojkaški klub Ogulin organizirali su u subotu, 12. prosinca, božićni humanitarni turnir na kojem je nastupilo 12 timova - šest muških i šest ženskih. U muškoj konkurenciji pobijedile su Mrvice koje su u finalu pobijedile momčad Did dok je treće mjesto pripalo momčadi Hendikejpbl koji su pobijedili momčad Udruge Oda prijateljstvu.

U ženskoj konkurenciji pobijedila je ekipa Bez šestoga, a u finalu su bile bolje od ekipe DŠR Ogulin. Treće mjesto osvojila je ekipa Udruge Oda prijateljstvu. Kotizacija je iznosila 200 kuna po timu, a ukupno je prikupljeno 2 580 kuna (2 400 od kotizacije i 180 kuna priloga).

Udruga Oda prijateljstvu dodat će na navedeni iznos donaciju koju joj je uplatila jedna donatorica (2000 kn) pa će za humanitarnu pomoć za dječaka Luku biti uplaćeno 4 580 kuna. Udruga se zahvaljuje svima koji su sudjelovali na ovom, sada već tradicionalnom, turniru i u božićno vrijeme pokazali ljubav prema onima kojima treba naša pomoć i blizina!

Svim svojim članovima i podupirateljima, kao i svim obiteljima kojima smo do sada pomagali, želimo sretan i blagoslovljen Božić i obilje Božjeg blagoslova!

 

 

U nedjelju, 22. studenoga, Udruga Oda prijateljstvu organizirala je još jednu uspješnu akciju. Riječ je o velikom humanitarnom koncertu za Marka i Marina koji su uz Udrugu organizirali i Pučko otvoreno učilište i Zamp. Na koncertu su nastupili članovi vokalne skupine KUD-a Klek, KUD Izvor iz Generalskog Stola, KUD Tounjčica, SKD Prosvjeta, KUD Sv. Ana – Vučjak iz Karlovca i tamburaši Partyano.

Na koncertu su prodane 345 karte (20 kuna) te se prikupio iznos od 6 900 kuna. Uz to, ostavljen je i prilog od 750 kuna. KUD Sveti Juraj iz Zagorja donirao je 600 kuna, a 1 000 kuna uplatio je Frizerski obrt Creative.

Večer prije bio je organiziran humanitarni koncert ogulinskih glazbenika za obitelji Pešut, Rubeša i Radulović. U hotelu Josipdol nastupili su ogulinski bendovi Feniks, Harmony, Master, No gaine, Ogulinski tamburaši, Partyano  te Puhački orkestar DVD-a Ogulin.  Tom je prigodom skupljeno  4.770  kuna kojih su se navedene obitelji odrekle u korist Marka i Marina pa će i taj iznos biti uplaćen Udruzi koja će ih proslijediti ovim obiteljima.

Ukupno je, dakle, u dvije humanitarne večeri prikupljeno 14 020 kuna koje će Udruga donirati obiteljima Marina i Marka (svakoj po 7 010 kuna). Udruga zahvaljuje svim suorganizatorima koncerta, volonterima koji su pomagali, svim sudionicima programa, Radio Ogulinu kao medijskom pokrovitelju kao i svim ogulinskim glazbenicima. Također, zahvaljujemo i svima koji su kupnjom ulaznice pomogli našu akciju, a mladićima Marinu i Marku želimo brzo ozdravljenje!

U ponedjeljak 16. veljače održan je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ogulin okrugli stol na temu Uključenost djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u zajednicu. Okrugli je stol organizirala Udruga Oda prijateljstvu, a s ciljem senzibiliziranja javnosti za probleme osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju.

Predsjednik Udruge Hrvoje Magdić pozdravio je prisutne i najavio koncepciju okruglog stola te izrazio zadovoljstvo što su ideju okruglog stola svojim dolaskom podržali pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak, njezina zamjenica Mira Pekeč Knežević  i ogulinski gradonačelnik Jure Turković.

Pravobraniteljica Anka Slošnjak ukazala je na važnost ovakvih događaja jer se može na jednom mjestu saznati koji su konkretni problemi u sustavu s kojima se, nažalost, susreću osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju, a gradonačelnik Turković naveo je sve mjere koje grad Ogulin čini ne bi li pomogao udrugama koje se bave osobama s invaliditetom, ali i u uklanjanju svakodnevnih barijera s kojima se susreću u životu.  

Okrugli je stol zamišljen na način da predstavnici različitih institucija, zavoda, udruga ili ostali sudionici društvenog života, koji se u svojem djelovanju bave (direktno ili indirektno) osobama s invaliditetom ili se s njima susreću, daju kratki osvrt iz svog djelokruga  na stanje u svom području, probleme s kojima se osobe s invaliditetom susreću i mogućim idejama za njihovo rješavanje.

Sudionici okruglog stola bili su Karolina Svilić Jurčić (ravnateljica Centra za socijalnu skrb), Branka Pavić (savjetnica za zapošljavanje osoba s invaliditetom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Karlovac), Ljiljana Sladović-Ninić (načelnica Odjela za žalbe i upravne sporove Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje iz Zagreba), dr.Jadranka Perasić (zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje iz Zagreba), Sofija Maravić i Marijanka Rupčić (predstavnice udruge „Radost“), Miljenko Vučić (predsjednik Udruge slijepih grada Ogulina), Bernardica Veršec (defektologinja u Prvoj osnovnoj školi Ogulin), Anka Ivošević i Martina Žanić (pedagoginja i psihologinja u Osnovnoj školi Ivane Brlić Mažuranić), Sanja Dubić (ravnateljica Gimnazije Bernardina Frankopana Ogulin), Helena Štrucelj (psihologinja u Gimnaziji Bernardina Frankopana Ogulin), Anita Gračan (policijska službenica za prevenciju Policijske uprave Karlovac), Mario Sunarić (policijski službenik za prevenciju Policijske uprave Karlovac), Tihomir Pavlović (policijski službenik za sigurnost i preventivu cestovnog prometa Policijske uprave Ogulin), Inka Turković (Učenički dom Ogulin), Manuela Mihaljević Sabljak, Branka Turković, Zlatko Turković i Sani Francetić (predstavnici Udruge Oda prijateljstvu).

Okrugli je stol ukazao na mnoge probleme i nedostatke, dugotrajno čekanje dokumentacije koja je potrebna u ostvarivanju prava osoba s invaliditetom, neujednačeno vještačenje, probleme nedostatka zvanja kod zapošljavanja kao i kvota prema novom zakonu koji potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom, nedostatak vozila za prijevoz učenika s invaliditetom u školu, nedostatak lifta u obrazovnim institucijama, nepropisna parkiranja na mjesta za osobe s invaliditetom itd.

Sudionici okruglog stola kvalitetno su se pripremili i naglasili stvarne poteškoće u svojem segmentu rada, a pravobraniteljica je izrazila na kraju nadu da će se većina problema uskoro i riješiti. Okrugli je stol pokazao veliku potrebu za ovakvim susretima, a Udruga će nastojati i dalje organizirati slične aktivnosti.

 

Gradska knjižnica i čitaonica Ogulin i Udruga Oda prijateljstvu organiziraju u petak, 13. studenog u 19.30 sati predavanje 

Priča obitelji Sabljak - Put Svetom Jakovu - 800 km pješice - Camino de Santiago.

Put Svetog Jakova – Camino de Santiago je ruta koju prelaze hodočasnici (800 km), a vodi u Santiago de Compostelu, grad u kojem se nalaze moći svetog apostola Jakova. 

Prema legendi, nakon smrti sv. Jakova učenici su njegovo tijelo poslali brodom iz Jeruzalema u sjevernu Španjolsku. Nedaleko od španjolske obale podignula se velika oluja i ocean je progutao brod prije nego što je dospio do cilja. Međutim, nakon nekog vremena tijelo sv. Jakova isplivalo je na obalu, neoštećeno i prekriveno školjkama. Danas se smatra da je zakopano na mjestu na kojem se nalazi grad Santiago de Compostela, točnije na mjestu današnje katedrale u povijesnom središtu toga grada.

Kao hodočašće, Camino ima tradiciju dulju od tisuću godina. U vrijeme Rimljana predstavljao je važnu trgovačku rutu koju su od milja nazivali Mliječnom stazom i pratili je sve do oceana. Hodočašća počinju potkraj 8. stoljeća, kada je otkrivena grobnica s tijelom sv. Jakova. Camino de Santiago je tijekom srednjeg vijeka bio jedno od glavnih kršćanskih hodočašća, što je do danas ostao uz ona do Rima i Jeruzalema.

Danas se većina ljudi odlučuje na hodočašće kako bi simbolično obilježila neki dio života te pronašla duhovno ispunjenje i izgubljeni centar unutar sebe. Mnogi kreću i iz religioznih razloga, kako bi posjetili apostolov grob. Brojni su također planinari, biciklisti i „obični“ turisti.

 

 

 

 

 

SKD Prosvjeta u suradnji s Udrugom Oda prijateljstvu organizira humanitarnu manifestaciju pod nazivom Svetosavska akademija, a u svrhu prikupljanja pomoći dječaku Davidu Ogrizoviću za odlazak na operaciju u Njemačku.

Svetosavska akademija održat će se 1. veljače 2015. godine u Školskoj športskoj dvorani (kod Osnovne škole I.B.Mažuranić) s početkom u 17 sati.

Cijena ulaznice je 20 kuna, a prihod od ulaznica uplatit će se na račun za pomoć Davidu.

 

 

 

U subotu 1.veljače 2015. godine održana je u Školskoj športskoj dvorani Svetosavska akademija u organizaciji SKD Provjeta, a Udruga je bila suorganizator ovog događaja. Akademija je imala humanitarni karakter te je sav prihod od prodanih ulaznica i priloga namijenjen za liječenje dječaka Davida Ogrizovića. Prodano je 205 karata po cijeni od 20 kuna što je ukupno 4.100 kuna, a na ulazu je ostavljeno i 430 kuna priloga pa je ukupni iznos prikupljen od ove akcije 4.530 kuna. Na Akademiji su sudjelovali SKD Prosvjeta pododbor Ogulin, SKD Prosvjeta pododbor Krnjak i SKD Prosvjeta pododbor Vrginmost. Zahvaljujemo svima koji su svojim dolaskom podržali ovu humanitarnu akciju!