Udruga Oda prijateljstvu ovih je božićnih blagdana ostvarila uspješnu suradnju s Rotaract klubom Zagreb Centar koja već tradicionalno organizira humanitarnu akciju „Toys in action!“. Članovi Rotaract kluba Zagreb Centar pristupili su nekolicini obrazovnih ustanova te na njihove lokacije postavili kutije za prikupljanje igračaka. Prikupljene su igračke složili u prigodne pakete, a članovi naše Udruge uručili su ih 15-ero djece koja se nalaze u našoj bazi podataka. Bila je to skromna, ali iskrena čestitka mališanima za božićne i novogodišnje dane i primjer kako se uz malo truda može stvoriti lijepa akcija. Udruga zahvaljuje volonterima Rotaract kluba Zagreb Centar i nada se uspješnoj daljnjoj suradnji.

 

 

 

U prosincu se obilježava Dan osoba s invaliditetom te će Udruga Oda prijateljstvu tom prilikom organizirati  okrugli stol na kojem bi tema bile upravo osobe s invaliditetom, njihove potrebe i problemi. Okrugli stol će se održati u petak 19.12.2014. godine s početkom u 11 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ogulin. Naziv okruglog stola je Uključenost djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u zajednicu.

Senzibiliziranjem javnosti za probleme osoba s invaliditetom doprinosimo boljem odnosu društva prema takvim osobama i pomažemo rješavanju njihovim problema. Podršku okruglom stolu dala je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom gospođa Anka Slošnjak koja je i dala ideju kako bi okrugli stol trebao izgledati, a i koja će također sudjelovati na okruglom stolu te je to odlična prilika da joj se postave pitanja ili upute molbe na licu mjesta. Okruglom je stolu podršku dao i gradonačelnik grada Ogulina gospodin Jure Turković.

Okrugli je stol zamišljen na način da predstavnici različitih institucija, zavoda, udruga ili ostali sudionici društvenog života, koji se u svojem djelovanju bave (direktno ili indirektno) osobama s invaliditetom ili se s njima susreću, daju kratki osvrt iz svog djelokruga na stanje u svom području, probleme s kojima se osobe s invaliditetom susreću i mogućim idejama za njihovo rješavanje.

Osim predstavnika koji će se na okruglom stolu obratiti pozivamo i ostale zainteresirane da nam se priključe na okruglom stolu te predstavnike medija da navedeni događaj poprate, a s ciljem senzibiliziranja javnosti za potrebe osoba s invaliditetom i osoba s teškoćama u razvoju.

Unaprijed hvala na odazivu i suradnji!

S poštovanjem,

Hrvoje Magdić, prof.

Predsjednik Udruge Oda prijateljstvu

 

 

 

U okviru ovogodišnjeg programa Advent u Ogulinu, a povodom Svetog Nikole, Udruga Oda prijateljstvu, Odbojkaški klub Ogulin i Gimnazija Bernardina Frankopana Ogulin organizirali su humanitarni odbojkaški turnir za rekreativce i rekreativke u subotu 6.12.2014. u Školskoj sportskoj dvorani u Ogulinu. Odvojeno su se natjecale muške i ženske ekipe, a kotizacija po ekipi iznosila je 200 kuna. Na turniru je sudjelovalo 17 ženskih i 9 muških ekipa pa je ukupni prihod od kotizacija  5 200 kuna. Osim kotizacija, prikupljen je i dobrovoljni prilog u iznosu 2 440  kuna pa je ukupno u ovoj akciji prikupljeno  7 640 kuna. Cjelokupni iznos donirat će se za liječenje jedne učenice ogulinske Gimnazije. Turnir je bio vrlo uspješan, a osim što su na turniru sudjelovale mnoge već poznate ekipe, ovaj put je potrebno istaknuti i pohvaliti veliki odaziv ekipa učenika i učenica ogulinske Gimnazije koji su pokazali veliko srce i želju da učenici koja s njima dijeli školske klupe pomognu u liječenju. Organizatori se zahvaljuju svima koji su sudjelovali u ovoj akciji i koji su u ovo predbožićno vrijeme dali ljudsku podršku jednoj mladoj djevojci u borbi s bolešću. U finalu ženskog turnira ekipa Krampusice pobijedila je ekipu Društva za športsku rekreaciju, a u susretu za treće mjesto ekipa Hrc pobijedlila je ekipu Enigma. U muškom dijelu natjecanja pobjedu je odnijela ekipa Mrvice pobijedivši u finalu ekipu Čogeri, dok je u borbi za treće mjesto ekipa Hendikejpbl bila bolja od ekipe Teletabisi. 

Udruga Oda prijateljstvu se ovom prilikom zahvaljuje Blanki Poljak na pomoći tijekom organizacije turnira. 

U okviru ovogodišnjeg programa Advent u Ogulinu, a povodom Svetog Nikole, Udruga Oda prijateljstvu, Odbojkaški klub Ogulin i Gimnazija Bernardina Frankopana Ogulin organiziraju humanitarni odbojkaški turnir za rekreativce i rekreativke koji će se održati u subotu 6.12.2014. u Školskoj sportskoj dvorani u Ogulinu s početkom u 9 sati. Odvojeno će se natjecati muške i ženske ekipe, a kotizacija po ekipi iznosi 200 kuna. Prihod od prikupljenih kotizacija donirat će se na liječenje jedne učenice ogulinske Gimnazije. Nadamo se da će se u akciju uključiti što više mladih, ali i starijih sugrađana koji vole odbojku, ali i onih koje će na ovo natjecanje privući ideja samo pomaganja. Sveti Nikola poznat je po darivanju djece i mladih, svetac koji se urezao u srce svakoga od nas pa neka i ove godine unesemo svi zajedno malo radosti i podrške u obitelj jedne djevojke koje se hrabro bori s bolešću. Prijave ekipa i timova mogu se izvršiti na broj mobitela:  091 595 3804 (Milan).  

Tajnica Udruge Manuela Mihaljević Sabljak inicirala je akciju prikupljanja školskih udžbenika za djecu dviju obitelji (obitelji s više djece i s lošim socijalnim uvjetima). Budući da su novi udžbenici skupi i veliki izdatak za obitelji s više djece, nastojalo se pomoći koliko se moglo. Zahvaljujući Caritasu Gospićko-senjske biskupije i donaciji Školske knjige ove dvije obitelji dobile su dio udžbenika za svoju djecu te im je Udruga na taj način, barem malo, pomogla u kupovini novih udžbenika i umanjivanju stresa na početku nove školske godine. 

U petak 30. svibnja 2014. godine održan je u hotelu Josipdol humanitarni koncert ogulinskih bendova za obitelj pokojnog glazbenika Mane Pešuta. Ideja o ovakvom koncertu došla je od članova benda Alf u kojem je Mane i svirao, a Udruga Oda prijateljstvu rado je prihvatila poziv da pomogne organizaciju ovog koncerta. Mnogi bendovi dali su svoj doprinos ovoj humanitarnoj akciji koju je podržao veliki broj gostiju svojim dolaskom. Na jednom se mjestu okupilo nekoliko generacija koje prate ogulinsku glazbenu scenu, ali i onih koji su pokojnog Manu poznavali te su kupnjom ulaznice htjeli pomoći obitelji u teškim danima koji su ih pogodili. 

Tamburaški sastav Harmonija održao je humanitarni koncert u Starom gradu što se pokazalo zanimljivom kombinacijom. Svirajući različite vrste glazbe, oduševili su sve posjetitelje Starog grada koji su se u petak 7.3. odazvali pozivu Udruge Oda prijateljstvu i došli podržati humanitarnu akciju za dječaka Filipa.

Ulaznice su se prodavale na ulazu u Stari grad po cijeni od 20 kuna. Prodane su 133 ulaznice (2660 kuna), a ostavljeno je i 430 kuna priloga. Na taj iznos Udruga Oda prijateljstvu dodala je još 410 kuna, a Stari grad 500 kuna tako da će za Filipovu obitelj biti donirano 4000 kuna.

Udruga Oda prijateljstvu zahvaljuje Starom gradu na prostoru i pomoći u organizaciji, kao i suorganizatoru HDS Zamp-u. Nadamo se da će biti još ovakvih koncerata, a članicama i članovima tamburaškog sastava Harmonija zahvaljujemo na odličnom koncertu i velikom srcu!

Klapa „Sveti Juraj“ Hrvatske ratne mornarice i Vokalni ansambl KUD-a Klek Ogulin oduševili su sve prisutne na humanitarnom koncertu održanom u subotu 22.2.2014. godine u Školskoj športskoj dvorani.

Svojim glazbenim umijećem klape su stvorile iznimno toplu i ugodnu atmosferu u prepunoj dvorani i na taj način dali svoj doprinos pomganju onima kojima je pomoć najpotrebnija, a ovaj put to su bili dječaci Luka i Jakov koji su na koncertu bili sa svojim roditeljima.

Klapa „Sveti Juraj“ pokazala je zašto se ubraja među najbolje hrvatske klape, a njihove izvedbe najpoznatijih klapskih pjesama publika je pratila pjesmom i pljeskom.

I domaće snage Vokalnog ansambla KUD-a Klek pokazale su kako se upornim radom može stvoriti kvaliteta koja Ogulin predstavlja na brojnim nastupima po Hrvatskoj i svijetu.

Koncert je organizirala Udruga Oda prijateljstvu u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem i HDS Zampom, a pomoć u organizaciji pružila je i Športska zajednica Grada Ogulina. Prodano je 346 karata ( = 8650 kuna), a ostavljeno je i 375 kuna priloga što ukupno iznosi 9025 kuna. Udruga Oda prijateljstvu dodat će iz vlastitih sredstava još 975 kuna te će ukupni iznos od 10. 000 kuna biti podijeljen obiteljima Jakova (5) i Luke (14).

Koncert je pokazao da ogulinska publika voli klapsku glazbu te da Udruga Oda prijateljstvu predstavlja jednu od najaktivnijih udruga grada Ogulina koja već više od sedam godina organizira sjajne koncerte za svoje sugrađane.

Udruga Oda prijateljstvu i Pučko otvoreno učilište Ogulin organiziraju humanitarni koncert dviju klapa za dvije ogulinske obitelji. U subotu 22.2.2014. godine u 19:00 sati na humanitarnom koncertu u Školskoj športskoj dvorani nastupit će Klapa Sveti Juraj - Hrvatske ratne mornarice i domaći Vokalni ansambl KUD-a Klek Ogulin. Karte se mogu kupiti na dan koncerta na ulazu u dvoranu po cijeni od 25 kuna,  a prihod od prodanih ulaznica odlazi za pomoć u liječenju dvojice dječaka – Jakova (5) i Luke (14). Riječ je o još jednoj u nizu humanitarnih akcija koje je Udruga Oda prijateljstvu pokrenula u osam godina postojanja, a ovom prilikom u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Ogulin i Zampom. 

Klapa "Sveti Juraj" - Hrvatske ratne mornarice  osnovana je početkom 2001. godine s ciljem predstavljanja Oružanih snaga RH na Međunarodnom susretu vojski svijeta u Lourdesu, a danas djeluje u sklopu Orkestra oružanih snaga Republike Hrvatske.

Klapu prvenstveno obilježava koncertna aktivnost i angažiranost na brojnim protokolarnim zadaćama MORH-a, državnih institucija Republike Hrvatske, kulturnih manifestacija, Katoličke crkve u Hrvata, braniteljskih udruga itd.

Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada državnih i crkvenih institucija, udruga proizašlih iz domovinskog rata i drugih. Neka od njih su: 
- 1. nagrada (osvojeno zlato) na internacionalnom festivalu u Boleslawiecu (Poljska) 2002.godine
- zlatna plaketa s kadenom Mare nostrum Croaticum 2005. godine za iznimno očuvanje i promicanje nacionalnog, kulturnog, povijesnog i vjerskog dobra hrvatskog naroda u svijetu;
- nominacija za diskografsku nagradu Porin 2005. u kategoriji klasične glazbe za najbolju izvedbu većeg komornog sastava, komornog ili simfonijskog orkestra ili zbora skladbom Ave Maria;
- Srebrena kula Cambi (nagrada publike) na večeri „Kaštelanski dir“ 2005.
- zlatna plaketa Pelerinage Militaire International- PMI u povodu 50. obljetnice Međunarodnog susreta vojski svijeta u Lurdesu, za izniman doprinos i sudjelovanje u internacionalnom programu 2008. godine;
- Pozlaćeni povijesni grb grada Skradina - 1. nagrada stručnog ocjenivačkog suda za najbolju izvedbu izvorne klapske pjesme na 29. susretu dalmatinskih klapa u Skradinu 2008.
- Grand prix - festivala zabavne glazbe Split 2009. i treća nagrada stručnog ocjenjivačkog suda u suradnji s Đanijem Stipaničevim za pjesmu mali Paškin.
- 1. nagrada stručnog ocjenjivačkog suda i nagrada za najbolju dalmatinsku pismu Markopolo festivala u Korčuli 2010, za pjesmu "Zapivaj klapo moja"
- Pobjednik  festivala „Klape Gospi Sinjskoj“ 2011.  (nagrada publike )
- Grand prix – Markopolo festivala u Korčuli 2012, za pjesmu Mia bella bionda

Od mnogih nastupa izvan domovine (Italija, Njemačka, Poljska, Belgija, Mađarska, Francuska, Austrija, Slovenija, BiH, Crna Gora, Kina) izdvajamo nastup klape u NATO bazi u Monsu i u Bruxellesu u centru zapovjedništva za Europu, te nastup na 11. europskom festivalu muških komornih zborova koji se održao u Mađarskoj u Pećuhu.

U suradnji sa Hrvatskom maticom iseljenika klapa „Sveti Juraj“-HRM je bila domaćin Prvog susreta klapa hrvatskog iseljeništva u domovini koji je održan u Kaštel Starom 1. srpnja 2006. i na kojem su nazočile klape hrvatskog iseljeništva iz čitavog svijeta, a kao poseban gost sudjelovala je na svečanom koncertu Festivala dalmatinskih klapa Omiš  2007. u KD „Vatroslav Lisinski“  u Zagrebu.

Zajedno s najpoznatijim hrvatskim klapama, klapa „Sveti Juraj“ je sudionik brojnih klapskih spektakl-koncerta kao što su Klape u areni 2007. i 2008, Klape na Višnjiku u Zadru 2009, Klape na Poljudu 2010, klape u Ljubljani (Stožice 2011 i 2012), klape u Varaždinu, klape u Zagrebu( Dom sportova) i  klape u Dubrovniku. Povodom ulaska Republike Hrvatske u članstvo Europske unije 1.07.2013, klapa Sveti Juraj je nastupila na svečanosti podizanja hrvatskog stijega ispred zgrade Europskog parlamenta u Strasbourgu, kao i na svečanosti u Vijeću Europe u Bruxellesu. Klapa je izdala dvanaest nosača zvuka.

Pjevači klape „Sveti Juraj“- HRM su: Hrvoslav Kužić, Marko Bralić, Domagoj Žanić, Darko Tranfić, Ivica Kuzmanić, Bruno Andrić, Goran Bralić, Jakov Šegvić i Ignacio Tranfić, a umjetnički voditelj je prof. Mario Božić.