Veliko HVALA zaslužile su još jednom odgojiteljice Dječjeg vrtića Bistrac koje su marljivo pripremale i uspješno izvele još jednu lutkarsku predstavu za djecu, a u korist naše Udruge. Mala dvorana Pučkog otvorenog učilišta bila je premala da bi primila svu djecu i roditelje u četvrtak 27. studenoga. Odgojiteljice su predstavu već izvele u Oštarijama i Duga Resi, a ovo im je bila treća izvedba u nekoliko dana. Sav prihod od ulaznica namijenile su Udruzi Oda prijateljstvu koja će taj iznos ( uz još dodanih sredstava) usmjeriti prema jednoj bolesnoj djevojčici u Josipdolu (prema izboru odgojiteljica). Vrlo lijep i poučan tekst napisala je Ivanka Kurelac, a moglo se naučiti puno toga o jeseni, o životinjama kao i odnosu prema životu. Drage «tete» još su jednom pokazale kako se s puno ljubavi prema najmlađima može učiniti jako puno te im se na tome zahvaljujemo od srca i nadamo se suradnji i u buduće.

Kao i prošle godine, projekt Advent u Ogulinu obogatit će dane pripreme za Božić u našem Gradu i nastaviti lijepu tradiciju započetu lani. Otvorenje Adventa u Ogulinu najavljeno je za nedjelju, 30. studenoga 2008., na Trgu ispred Učilišta. Na otvorenju će nastupiti pobjednici Tonkafesta 2008. godine po mišljenju žirija – riječki bend Ben Hur što je poseban povod da posjetite ovaj događaj. Također, najavljujemo da će Udruga imati svoj štand na kojem će se prodavati ukrasi za Božić, cd-i Tonkafesta i mnogi drugi prigodni darovi za božićno vrijeme. štand će raditi petkom i subotom, a prihod od prodanih predmeta odlazi za nekoliko obitelji s bolesnom djecom u ove blagdanske dane. To je dovoljan poticaj da sa svojom obitelji ili prijateljima posjetite naš štand i ostavite prilog za rad Udruge. Veselimo se Vašem dolasku!

 

Uspješna suradnja Udruge i vrijednih odgojiteljica Dječjeg vrtića Bistrac se nastavlja. Naime, nakon dvije vrlo lijepe lutkarske predstave za najmlađe, koje su odgojiteljice pripremile za humanitarne svrhe, pred nama je još jedna – lutkarska predstavaBaka Jesen. Pozivamo roditelje naših najmlađih sugrađana dau četvrtak, 27. studenoga 2008. godine, dođu u malu dvoranu Pučkog otvorenog učilišta pogledati što su naše odgojiteljice ovaj puta pripremile. Riječ je o priči o jeseni, bogatstvu plodova i životinjama našeg kraja. Priču je napisala odgojiteljica Ivanka Kurelac, a predstavu izvode odgojiteljice Dječjeg vrtića Bistrac. Ulaznice po cijeni od 15 kuna možete nabaviti u Dječjem vrtiću Bistrac ili prije same predstave na ulazu. Prihod od ulaznica odlazi za liječnje bolesne djevojčice (4) iz Josipdola. Predstava počinje u 18 sati.

Udruga Oda prijateljstvu u nedjelju je 5. listopada organizirala još jedan humanitarni koncert. Riječ je o koncertu riječke klape Nevera koja je opet oduševila Ogulince koji su se te večeri okupili u Restoranu Sabljaci i došli svojim prilogom pomoći liječenje Tomislava Stipetića (8) iz Ogulina. Koncert klape Nevera imao je, osim primarne humanitarne note, posebnu važnost za članove Udruge. Naime, vrijedni članovi ove Udruge, na čelu s članovima Predsjedništva, organizirali su do sada (u nepune dvije godine postojanja) toliko lijepih akcija i aktivnosti u našem gradu i prikupili čak 100.000 kuna koje su donirali za pomoć mnogim obiteljima s bolesnom djecom ili mladima. Rezultat je to truda i žrtve, mnogo vremena i ljubavi, ali i velike podrške više od 150 članova Udruge koju su sugrađani prepoznali kao dobru i plemenitu inicijativu.

Još je jedna akcija Udruge Oda prijateljstvu ispred nas. Naime, u nedjelju 5. listopada 2008. godine održat će se humanitarni koncert riječke klape Nevera s početkom u 19.30 sati u restoranu Sabljaci. Prihod od ulaznica odlazi za liječenje dječaka Tomislava Stipetića. Ulaznice po cijeni od 40 kuna mogu se nabaviti u Udruzi. Ova akcija je za Udrugu posebno važna jer će ukupno skupljeni iznos od svih dosadašnjih akcija Udruge ovom akcijom prijeći 100. 000 kuna.To je rezultat vrijednog rada članova Udruge i dobrih ljudi koji podržavaju širenje mreže dobrih djela u ogulinskom kraju na čemu im se zahvaljujemo!

 

Možda djeluje subjektivno pisati uvijek iznova u superlativima o Fidesima, zbog iskrenog prijateljstva s čelnim ljudima Udruge i jedne tople priče vezane uz našeg anđela (kako je Martin nazvao Antoniju Turković), ali ova je grupa još jednom pokazala da su svi ti superlativi potpuno zasluženi. Već ogulinska grupa još je jednom oduševila Ogulince i poklonila im najljepši poklon na kraju proslave Dana grada Ogulina i blagdana župe uzvišenja sv. Križa. Unatoč velikoj želji da se koncert održi u dvorištu frankopanske kule, vrijeme nas nije poslužilo pa se koncert održao u sportskoj dvorani pred velikim brojem okupljenih koji su došli pomoći svojim prilogom liječenje Alena Puškarića (29). Najpopularnija grupa popularne duhovne glazbe na dvadesetu obljetnicu svoga postojanja pokazala je koliko snage, volje, duha ima u sebi i kako je spremna pokrenuti u slušateljima neku posebno pozitivnu energiju s kojom uvijek odlaze s njihovih koncerata.

Gradsko vijeće Grada Ogulina na svojoj je sjednici, održanoj u petak 5.rujna, podržalo prijedlog Udruge Oda prijateljstvu da se povodom Dana grada javno priznanje dodijeli sestri Mirandi Tunjić za životno djelo. Sestra Miranda (rodno ime Ljuba) Tunić rođena je 2. srpnja 1952. godine u mjestu Islamovac (općina Brčko, BIH), od roditelja Ilije Tunjića i majke Jelke (rođene Ivakić). Peto je dijete u obitelji koja je dala još jednu časnu sestru milosrdnicu i jednog svećenika. U Rijeci je 1976. godine položila doživotne redovničke zavjete u Družbi sestara Milosrdnica Sv.Vinka Paulskog. U Ogulinu djeluje od 1.rujna 1977. godine, dakle više od 30 godina i gotovo cijeli svoj redovnički vijek, kao medicinska sestra (u operacijskoj dvorani).

Povodom proslave Dana grada i blagdana uzvišenja sv.Križa Udruga Oda prijateljstvu organizira četvrti koncert grupe Fides u našem gradu. Grupa Fides dobro je poznata našim sugrađanima koji su na prethodna tri humanitarna koncerta do zadnjeg mjesta ispunili kino dvoranu. Riječ je o najkvalitetnijoj i najpopularnijoj grupi koja izvodi duhovnu glazbu u Hrvatskoj pa se Ogulin, uz odlični Tonkafest, doista pretvara u centar koji tijekom godine organizira vrsne glazbene događaje na području popularne duhovne glazbe. Koncert grupe Fides održat će se na sam Dan grada, u nedjelju 14. rujna 2008. godine, s početkom u 20.30 sati. Nadamo se da će mjesto održavanja biti dvorište Frankopanske kule koje daje poseban doživljaj i gdje bi se večer prije trebala održati još jedna izvedba popularne Zulejke. U slučaju kiše koncert će se održati u ogulinskoj sportskoj dvorani. I ovaj koncert, kao i prethodna tri, ima humanitarni karakter. Prihod od ulaznica odlazi za potrebe liječenja Alena Puškarića(29) iz Ogulina. Ulaznice su u prodaji po 30 kuna.

Papa Ivan Pavao II. pokrenuo je davne 1985. godine tradiciju svjetskih susreta katoličke mladeži. Mladi iz cijeloga svijeta okupili bi se na jednom kontinentu oko Boga u pjesmi, molitvi, promišljanju i svjedočenju. Prevalili bi kilometre ne bi li se okupili oko Pape i pokazali svoju vjeru. Papa Benedikt XVI. nastavio je tu lijepu tradiciju. Mladi iz naše Udruge bili su do sada na susretima u Rimu (2000.), Torontu (2002.), Koelnu (2005.), a četvero ih se ovih dana sprema i na sljedeći susret, u daleku Australiju. Naime, Vedrana, Dijana, Andrija i Hrvoje 7. srpnja kreću na put u Sydney gdje se od 15. do 20. srpnja održava Svjetski susret mladih na kojem će se okupiti deseci tisuća mladih iz cijeloga svijeta, a i sam Sveti Otac će biti s njima. Poseban je osjećaj predstavljati svoj Grad i svoju Županiju na takvom događaju i biti među 600-ak mladih iz Hrvatske. Prvi dio programa mladi iz Ogulina bit će smješteni u biskupiji Broken Bay s mladima iz Njemačke, Belgije, Luksemburga, Francuske, Koreje i Salvadora. Cilj dana u Biskupiji Broken Bay je dvostruk:da pripreme i maksimalno uključe svoje mlade za sudjelovanje na susretu te da ugoste mlade iz cijeloga svijeta i iskuse univerzalnost Crkve kroz razmjenu vjere, kulture i gostoprimstva.

U četvrtak 24. travnja, u Pučkom otvorenom učilištu, održana je lutkarska predstava Jaje, druga po redu predstava koju organizira Udruga Oda prijateljstvu u suradnji s Dječjim vrtićem Bistrac. Naime, vrijedne i kreativne odgojiteljice pripremile su jako lijepu predstavu u kojoj su djeca uživala, ali i odrasli. Dvorana je bila popunjena do zadnjeg mjesta, a prihod od ulaznica odlazi za jednog bolesnog dječaka po izboru odgojiteljica. Nadamo se uspješnoj suradnji i dalje te se zahvaljujemo odgojiteljicama na čelu s ravnateljicom Ivankom Turković te tajnici Udruge Ivanki Bužonja na zajedničkom trudu oko organizacije.

Udruga Oda prijateljstvu poziva Vas na lutkarsku predstavu Jaje koja će se održati u četvrtak, 24. travnja 2008., u maloj dvorani (na katu) Pučkog otvorenog učilišta s početkom u 19 sati. Autor priče je Zlatko Krilić, a predstavu su pripremile i izvode odgojiteljice Dječjeg vrtića Bistrac Ogulin.

U ponedjeljak 7. travnja navršava se druga godišnjica smrti naše drage prijateljice Antonije Turković čiji odlazak je potaknuo njene prijatelje na osnivanje Udruge Oda prijateljstvu. Vrijeme leti, godine idu, ali uspomene na posebne ljude ne blijede. Tko nam se jednom uvukao u srce taj teško iz njega izlazi ma koliko vremena prošlo. Antonija nas je sve zadužila svojim iskrenim prijateljstvom, ljubavlju, smijehom, druženjim i putovanjima, svojim razmišljanjima, pjesmama, tekstovima, ali i suzama, bolima i patnjama kojima nas je naučila što znači život, borba i iskrena vjera. Uz nju smo svi postali pažljiviji, počeli smo gledati svijet oko sebe i cijeniti svaki trenutak, a ne se provlačiti kroz život bez smisla. Uz nju smo se naučili iskreno smijati i plakati.

Svaki čovjek razmišlja hoće li iza sebe ostaviti trag na koji će moći biti ponosan kad bude odlazio s ovog svijeta. Antonia može biti ponosna. Kroz svoju patnju povezala je mnoge, proširila prijateljstvo i trajno ostavila trag kroz svoje roditelje, prijatelje i članove Udruge koji njoj u spomen šire dobra djela ogulinskim krajem. Moramo biti ponosni i sretni što smo takvu osobu imali u svojim životima!

Predsjedništvo Udruge u ponedjeljak će položiti vijenac na grob prijateljici nakon konferencije za novinare povodom Tonkafesta – festivala koji se održava njoj u čast. Pozivamo i sve članove Udruge da se u ponedjeljak sjete Antonije te se priključe.

“…Izabrana bijah od mnogih i križ mi dade da nanovo se rodim…”

Udruga organizira drugi odlazak u kuću susreta Tabor, u Samobor, na jednodnevnu duhovnu obnovu koju će voditi fra Zvjezdan Linić. Odlazak se planira za subotu 17. svibnja, a svi zainteresirani mogu se javiti tajnici Udruge Ivanki Bužonja i rezervirati svoje mjesto. Cijena puta i obroka u Samoboru iznosi 76 kuna po osobi, ali je predsjednik Hrvoje Magdić predložio da se cijena zaokruži na 90 kuna po osobi te da «višak» bude doniran za Udrugu. Na taj bi način iz te duhovne obnove izašlo i jedno konkretno lijepo djelo jer bi se ta sredstva donirala za neku obitelj s bolesnim djetetom, a 14 kuna nije puno za izdvojiti za plemenitu svrhu.

Najveći kršćanski blagdan približio nam se jako brzo. Kao da smo još jučer bili u božićnom vremenu, a sada se pripremamo za novo otajstvo vjere. Smrti se čovjek boji, ona mu je nepoznata i tajanstvena, zagonetka koju ljudski razum ne može riješiti. I upravo stoga, Uskrs ima za sve vjernike posebnu važnost. Uskrs je potvrda da je čovjek pobijedio smrt, da je čovjek nakon smrti uskrsnuo i nastavio živjeti u Vječnom Kraljevstvu. Ovo je, također, blagdan koji nas više nego ijedan drugi približava Kristu kao čovjeku – s njim prolazimo muku, patnju, razočarenja prijateljima i ljudima uopće, sumnju, žalost, tugu, strah, brigu za bližnje. Sve su ovo osjećaji tako bliski svakome od nas na našim svakodnevnim putovima. Uskrs je blagdan kada se svatko od nas duboko zagleda u svoju nutrinu i preispituje sebe i svoj život. Ovog Uskrsa prođimo s Kristom njegovu i svoju muku, njegove i svoje boli i brige, ali doživimo s njim i onaj krajnji osjećaj sigurnosti i nade da smrt nije kraj, da je smrt samo zadnja prepreka i da nas živa vjera vodi u vječni život.

Sretan Uskrs želimo svim članovima Udruge, dragim prijateljima i onima koji nas podupiru, svim obiteljima kojima pomažemo i prekrasnoj dječici i mladim ljudima koji nose svoj križ, svoju bolest po kojoj su još bliži Kristu!

 

 

 

Udruga Oda prijateljstvu na najljepši je način obilježila Cvjetnicu - drugom humanitarnom aukcijom slika. Unatoč slabom odazivu gostiju, posebno ogulinskih privatnika, prikupljena je lijepa svota koja će u ovo uskrsno vrijeme biti donirana jednoj obitelji u Josipdolu. Udruga je prošle godine pokrenula ovakvu akciju s ciljem da postane tradicija te da se i u Ogulinu naučimo primjerima kakvi u mnogim većim centrima već dugo postoje.

Moramo primijetiti da nam još treba vremena da se naviknemo na ovakav način pomaganja i da shvatimo da poziv na aukciju ne znači i očekivanje da se nešto kupi. Samo sudjelovanje u aukciji je poseban doživljaj i nadamo se da će sljedeća privući veći broj naših sugrađana. Najveći doprinos organizaciji ovogodišnje aukcije dale su Alenka Goldner Sučić, članica Udruge i naš stručni suradnik, te Vedrana Sabljak, blagajnica udruge.

Veliku zahvalu upućujemo i likovnoj udruzi Fortuna Art iz Zagreba koja nam je donirala grafike poznatih umjetnika Višnje Golubić, Mladena Legina i Damira Medvešeka. Također hvala i ogulinskim umjetnicima koji su nam donirali svoje slike i koji sudjeluju u ovogodišnjoj aukciji: Ivana Salopek, Ivan Puškarić i Marija Turković. Aukciji je nazočio i gospodin Tone Radočaj, dogradonačelnik grada Ogulina, a Grad Ogulin je kupnjom slike i ove godine pokazao podršku ovakvim humanim akcijama. Zahvaljujemo se i svim drugim kupcima slika na pokazanoj humanosti i vjerujemo da će Bog to nagraditi.

 

 

 

Druga humanitarna aukcija slika održat će se u nedjelju 16. ožujka u 19.30 sati u svečanoj sali Pučkog otvorenog učilišta. Na Cvjetnicu ćemo prikupljati sredstva za Udrugu koja ćemo u ovo uskrsno vrijeme donirati nekome od teško bolesne djece ogulinskoga kraja. Aukcija će ponuditi deset slika s različitim početnim cijenama (600, 800, 1000 kuna), a gosti će moći podizati cijenu i nadmetati se za sliku koja im se svidjela. Udruga je prošle godine pokrenula ovakvu akciju s ciljem da postane tradicija te da se i u Ogulinu naučimo primjerima kakvi u mnogim većim centrima već dugo postoje.

U ponedjeljak će u emisiji Budimo mladi na Katoličkom radiju, najznačajnijem katoličkom medijskom prostoru, gostovati predsjednik Udruge Hrvoje Magdić koji će predstaviti program Udruge, razloge osnivanje Udruge, dosadašnje akcije kao i one koje su pred nama, a posebno najveći projekt Udruge – festival duhovne glazbe Tonkafest. To će biti prilika da se mnogi upoznaju s Udrugom koja promiče ispravne vrijednosti u svome gradu i može poslužiti kao primjer za druge sredine.

Jedna od prvih ideja Predsjedništva Udruge bio je odlazak u Vječni Grad Rim. Na ostvarenje te ideje čekalo se godinu dana jer se tražio najpovoljniji trenutak za putovanje i smještaj. I napokon je dočekan taj dan! U srijedu 13. veljače 69 članova Udruge i njihovih prijatelja pod vodstvom župnika Tomislava Rogića i predsjednika Udruge Hrvoja Magdića krenulo je na hodočašće koje će svima ostati u vječnom sjećanju. Nakon napornog putovanja u neudobnim autobusima (što smo prihvatili kao žrtvu s osmijehom na licu), stigli smo na odredište i smjestili se u Domus Croata koji pruža utočište hrvatskim hodočasnicima i osigurava da se u Rimu osjećaju ugodno.

Teško je opisati osjećaje koji su nas ispunili boraveći u Vječnome Gradu. Bio je to susret sa središtem naše vjere, oživljavanje uspomena na sve one koji više nisu s nama, a živjeli su u vjeri ili nam je prenijeli, susret smijeha i veselja, novih prijateljstava, anegdota i snalaženja, iskrenih razgovora i pokoje suze. Molili smo za sve naše probleme, za drage ljude, za naše pokojne i ispunili se duhom koji nas nosi i u danima iz Rima.

Na prijedlog župnika Tomislava Rogića, u nedjelju 3. veljače, iza večernje svete mise, u župnoj crkvi u Ogulinu okupili su se članovi Udruge Oda prijateljstvu pošto se taj dan u crkvi slavi Dan života, a i navršila se godina dana od prve akcije Udruge – koncerta klape Mareta. Predsjednik Magdić kratko se obratio vjernicima i upoznao ih sa radom Udruge u prvoj godini djelovanja.

Udruga je u protekloj godini pomogla financijski devet obitelji s teško bolesnom djecom ili mladima ogulinskoga kraja. Međutim, htjeli bismo da i nakon tog susreta ili posjeta neko dijete ostane i dalje dio naše brige i pažnje. Zbog toga predlažemo da bračni parovi, grupe prijatelja ili pojedinci članovi Udruge (iako to nije nužno) postanu prijatelji ili kumovi djece. Svatko tko bi na taj način preuzeo brigu o nekom konkretnom djetetu mogao bi uspostaviti prijateljski odnos, s vremena na vrijeme posjetiti dijete kojem je prijatelj, kupiti mu kakav poklončić za rođendan ili neke blagdane. Na taj način bi se bolesna djeca puno bolje osjećala i imala bi nekoga koga mogu pitati za pomoć ili savjet, a prijateljima djece bi to bilo životno bogatstvo koje će im oplemeniti život. Stoga nam se javite ukoliko ste zainteresirani za ovakav način uključivanja u rad Udruge i postanite prijatelj teško bolesnog djeteta!