Nedjelja 23. prosinca bila nam je poseban dan. Naime, tog smo se dana uputili u Saborsko i Plaški i odnijeli u tri obitelji s teško bolesnom djecom tri novčane pomoći. Sredstva su to sakupljena od lutkarske predstave, bala obrtnika kao i od prodavanja ukrasa na štandu u centru grada povodom manifestacije Advent u Ogulinu. Božićnu radost proširili smo u tri obitelji kojima je pomoć i više nego potrebna i na taj način uljepšali tim skromnim ljudima božićne blagdane. Bio je to najljepši način da završimo prvu, doista vrlo uspješnu, godinu našega rada. I ovi susreti u obiteljima, kao i svi prethodni, dirnuli su nas i naveli na razmišljanje o tome koliko zapravo cijenimo život mi koji smo zdravi i imamo materijalnu sigurnost. Pokušajmo, svatko od nas, u ovo božićno vrijeme učiniti nešto lijepo za nekoga u našoj blizini i pokažimo da smo shvatili poruku malog djeteta iz štalice.

Jedan od najboljih hrvatskih tenisača, hrvatski Davis cup reprezentativac i najmlađi igrač u 100 tenisača na ATP ljestvici, Marin čilić, boravio je u subotu 22. prosinca u Ogulinu. Odigrao je prijateljski susret s Ogulincem Antom Pavićem, velikom nadom ogulinskog sporta. Nakon susreta, Marin se kratko susreo s predsjednikom Udruge Hrvojem Magdićem koji ga je upoznao s radom Udruge i uručio mu skromni poklon i promidžbene materijale Udruge, a Marin je podijelio nekoliko autograma za teško bolesnu djecu našem kraja. Marinu želimo daljnji napredak u profesionalnoj karijeri i mnogo uspjeha u novoj 2008. teniskoj godini.

Ovog petka, održao se u restoranu Gradina u Josipdolu Bal obrtnika. Ove godine, zahvaljujući predsjedniku Udruženja obrtnika grada Ogulina gospodinu Ivici Vučiću, taj bal poprimio je humanitarni karakter. Naime, okupljenima se obratio predsjednik Udruge Hrvoje Magdić te predstavio Udrugu, a cijelu večer gosti su mogli pogledati i odabrati božićne ukrase te svojim prilogom pomoći Udruzi. Moramo se od srca zahvaliti svima koji su na Balu pokazali još jednom veliko srce i pomogli, a posebno smo radosni što smo svoj rad mogli predstaviti gostima iz Zagreba, Karlovca i Gospića. Zahvaljujemo se gospodinu Vučiću što nam je omogućio dolazak na Bal kao i našoj članici Manueli Sabljak na ideji i njezinoj uspješnoj realizaciji. Novci prikupljeni na Balu, kao i od prodaje na štandu u centru Ogulina, otići će neposredno prije Božića za nekoliko obitelji s teško bolesnom djecom.

“Ovo je prvi puta da vidimo svetog Nikolu uživo!”– veselo je uzviknula djevojčica koju je posjetio sveti Nikola u pratnji članova Udruge 6. prosinca. Naime, odlučili smo skromnim darovima razveseliti petero djece kojima smo do sada financijski pomogli, na ovaj dan koji djeca posebno vole. Petra, Marija i Tomislav bili su sretni vidjevši dragog gosta, a vjerujemo da će im ovaj susret ostati dugo u sjećanju. Tina i Marko su na liječenju izvan Ogulina pa će ih njihov dar dočekati kada se vrate.

Zoran Filipović profesionalni je fotograf i pisac. Profesionalnu karijeru započeo je u magazinu Start i tjedniku Danas. Do sada je objavio više autorskih knjiga u kojima često kombinira svoje fotografsko i spisateljsko umijeće. Njegova knjiga Sezona pakla proglašena je u Njemačkoj knjigom mjeseca, a knjiga Entseelters land bila je pri vrhu njemačkih bestseler ljestvica. Fotografije i tekstove objavljuje u brojnim uglednim svjetskim magazinima i časopisima (La Figaro, Life, Die Zeit, Vogue i dr.). Svijetu fotografije poznat je pod svojim pseudonimom Zoro, a izložbe fotografija izlagao je u najuglednijim svjetskim galerijama. Knjiga Papa u Hrvata dobila je brončanu plaketu SAPPI u konkurenciji najbolje tiskanih knjiga svijeta u 1997. godini.

Udruga Oda prijateljstvu uključila se u program Advent u Ogulinu koji se ove godine po prvi puta organizira u Ogulinu (organizator: Pučko otvoreno učilište). Program nudi brojne sadržaje za sve uzraste koji će se u vrijeme Adventa održavati u prostorijama Učilišta ili na Trgu ispred Učilišta. Udruga se uključila na nekoliko načina. Naime, jedan od štandova koji su već postavljeni na Trgu dan je na korištenje našoj Udruzi i Učeničkom domu. Sve što se u adventsko vrijeme proda na štandu odlazi za neke obitelji s teško bolesnom djecom u ogulinskom kraju.

U petak 23. studenoga održana je u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta lutkarska predstava «Tko je Videku sašio košuljicu». Predstavu su pripremile i sa srcem izvele odgojiteljice Dječjeg vrtića Bistrac iz Ogulina (gospođa Sonja Borić bila je dramaturg).

Na inicijativu članica Predsjedništva Udruge, Vedrane Sabljak i Ivanke Bužonja, Udruga organizira odlazak u kuću susreta Tabor na cjelodnevnu duhovnu obnovu. U Samobor se kreće u subotu, 8. prosinca oko 7 sati, a vraća se nakon završenog programa (oko 23 sata). Duhovni seminar koji vodi fra Zvjezdan Linić traje cijeli taj vikend, ali mi smo (zbog obaveza, posla, nemogućnosti slobodnih dana) odlučili otići na jedan dan i to onaj koji je najbogatiji sadržajima (predavanje, ispovijed, klanjanje itd.). Cijena puta i dvaju obroka (ručak i večera) iznosi 80 kuna. Prijave će se primati dok se ne popuni jedan autobus, a prijaviti se možete kod tajnice Udruge Ivanke Bužonja (broj mobitela vidite u kontaktima).

Pred nama je još jedan zanimljiv događaj, još jedna akcija Udruge kojoj je cilj prikupiti sredstva za teško bolesnu djecu i mlade ogulinskog kraja i uljepšati im Božić. Naime, na prijedlog ravnateljice Dječjeg vrtića Bistrac Ogulin Ivanke Turković, koja je i sama članica Udruge, vrijedne odgojiteljice Vrtića pripremile su lutkarsku predstavu «Tko je Videku sašio košuljicu». Predstava je izvedena za djecu, a sada pozivamo sve naše članove i drage prijatelje da dođu pogledati ovu predstavu koja nosi važnu poruku i za odrasle i govori o plemenitom dječaku koji je pomagao slabije i nemoćne i o tome kako se dobro dobrim vraća. Predstava će biti izvedena u petak 23. studenog 2007. godine u maloj dvorani (na katu) Pučkog otvorenog učilišta s početkom u 19 sati. Autor priče je Fran Levstik, dramaturg Sonja Borić, a predstavu će izvesti odgojiteljice Dječjeg vrtića Bistrac Ogulin. Prihod od ulaznica odlazi u humanitarne svrhe, a ulaznice možete nabaviti po cijeni od 20 kuna u Upravi Pučkog otvorenog učilišta. Dragi članovi i prijatelji, dođite podržati veliki trud naših «teta iz Vrtića», koji imate djecu povedite i njih i razveselimo zajedno jednu obitelj za Božić.

Udruga ogulinskih studenata organizirala je u petak 2. studenoga 2007. godine humanitarni koncert ogulinskih bendova Sirion i Centralno grijanje u caffe baru Stadion. Večer je zamišljena tako da su posjetitelji trebali doći maskirani, a oni koji nisu plaćali su ulaznicu. Sav prihod od ulaznica išao je za Udrugu, a Udruga je usmjerila novce, prema želji studenata, za djevojčicu koja boluje od cerebralne paralize za koju smo organizirali i koncert klape Nevera. Stadion je bio prepun mladih (ali i starijih) koji su došli pomoći, ali se i dobro zabaviti. Prilog su davali i oni koji nisu bili maskirani te su na taj način pokazali svoju humanost. Iskazujemo veliko hvala organizatorima na ideji kao i svima koji su pomogli!

Nedjelja, 28. listopada s početkom u 20 sati održao se humanitarni koncert klape Nevera iz Rijeke u Restoranu Sabljaci koji je te večeri bio premalen da ugosti sve članove Udruge, naše drage prijatelje i podupiratelje. Od ulaznica je sakupljeno 6 000 kuna koje su donirane obitelji djevojčice koja boluje od cerebralne paralize iz Ogulina.

U nedjelju 28. listopada s početkom u 20 sati održat će se humanitarni koncert klape Nevera iz Rijeke u Restoranu Sabljaci na našem jezeru. Karte po cijeni od 40 kuna možete naručiti na kontakt brojeve koji se nalaze na ovoj stranici. Stolovi su složeni za šest ili četiri osobe pa računajte s tim da povedete prijatelje i dobro se zabavite. Očekuje Vas više od dva sata klapske glazbe, ali i popularnih pjesama izvedenih na klapski način što garantira dobru zabavu. Sav prihod od ulaznica i od priloga na ulazu odlazi za Udrugu koja će ta sredstva namijeniti jednom teško bolesnom djetetu s područja grada Ogulina. Učinite plemenitu stvar, pomozite našu lijepu akciju i pritom se dobro zabavite uz odličnu glazbu! Dobro došli u nedjelju...!

U nedjelju 9. rujna, povodom Dana grada Ogulina, organiziran je humanitarni paintball turnir u Podvrhu, a sav prihod od ulaznica i priloga doniran je našoj Udruzi. Turnir su organizirali vrijedni članovi Paintball kluba iz Ogulina kojima se od srca zahvaljujemo. Riječ je o vrlo zanimljivom i atraktivnom sportu kojim su se oduševili svi koji su toga dana odvojili vremena i pomogli svojim dolaskom bolesnoj djeci i mladima. Moglo se uživati u odličnim kolačima i ukusnoj hrani. Nadamo se da će ovakvih turnira biti još i da će se odazvati više sugrađana i članova!

Na javni poziv Grada Ogulina za davanje prijedloga za javno priznanje za 2007. godinu, Udruga Oda prijateljstvu dostavila je svoj prijedlog da se isto priznanje dodijeli grupi Fides iz Zagreba. Gradsko poglavarstvo i Gradsko vijeće jednoglasno su prihvatili prijedlog i grupa Fides je postala dobitnik javnog priznanja za stvaralački rad u 2007. godini. čestitamo od srca našim dragim prijateljima i nadamo se našoj daljnjoj suradnji!

U skladu s javnim pozivom od 26. lipnja 2007. za dostavu prijedloga za javno priznanje Grada Ogulina za stvaralački rad Predsjedništvo Udruge je predložila da se navedeno priznanje dodijeli grupi Fides iz Zagreba. Grupa Fides povezala se s mladima iz Ogulina 2003. godine zahvaljujući predsjedniku Udruge Hrvoju Magdiću i ogulinskim križarima i otada su održali u Ogulinu tri humanitarna koncerta. Svoje su koncerte odrađivali besplatno i uvijek se rado odazivali prijateljima iz Ogulina. Ukupno se od njihovih ogulinskih koncerata zaradilo 42 500 kuna za one kojima je pomoć najpotrebnija. Ako uz to spomenemo i koncerte koji su Fidesi organizirali uz pomoć mladih iz Ogulina (Zagreb, Karlovac) , a za udrugu Krijesnica koja pomaže obiteljima djece s malignim oboljenjima koja se liječe u Klaićevoj bolnici u Zagrebu, onda je ukupni prihod s njihovih koncerata u suradnji s mladima iz Ogulina 150 000 kuna. Ogulinska publika znala je nagraditi njihovu velikodušnost i uvijek do posljednjeg mjesta ispunila kino dvoranu, a Fidesi bi ih nagradili vrhunskim glazbenim doživljajem. O tome tko će dobiti javno priznanje Grada Ogulina odlučit će Gradsko poglavarstvo.

U skladu s javnim pozivom Grada Ogulina za predlaganje kandidata za članove Savjeta mladih Grada Ogulina objavljenim 12. lipnja 2007. Predsjedništvo Udruge predložilo je za Savjet mladih svoje kandidate: Hrvoje Magdić, Sani Francetić i Vedrana Sabljak. Smatramo da su se kandidati do sada dokazali kao odlični organizatori i pokretači novih ideja i projekata u gradu Ogulinu i Gospićko-senjskoj biskupiji te bi mogli vrlo konstruktivno sudjelovali u predlaganju sadržaja kojima bi se u gradu Ogulinu obogatio život mladih. Svih troje kandidata poznati su i kao odlični sportaši tako da vjerujemo da bi i na tom planu njihove ideje mogle uvelike koristiti. članove Savjeta za mlade bira Gradsko vijeće Grada Ogulina.

U sklopu Frankopanskih večeri, 22. lipnja 2007. godine, održano je predstavljanje drugog proširenog izdanja zbirke Oda životu Antonije Turković. Naime, prije točno godinu dana predstavljeno je prvo izdanje zbirke koja je sadržavala Antonijine pjesme koje je ona pripremala za svoju zbirku do zadnjeg dana svog života. Prvo izdanje nastalo je na nagovor Antonijine liječnice i prijateljice Danijele Tomić, a uz veliku podršku profesorice Višnje Lipošćak. Drugo izdanje osim pjesama donosi i prozne tekstove i Antonijina razmišljanja koja je objavila u listu mladih Gospićko-senjske biskupije Osvit, a koje je pripremio prof. Hrvoje Magdić. Zbirci posebnu ljepotu daju crteži koje je nacrtala Antonijina prijateljica Marina Vučić prema njezinim pjesmama.

Svi kandidati koje je Predsjedništvo Udruge predložilo za Savjet mladih Grada Ogulina izabrani su na sjednici Gradskog vijeća održanoj početkom rujna. Ukupno je bilo jedanaest kandidata, a biralo ih se sedam. Naši kandidati (Vedrana Sabljak, Hrvoje Magdić, Sani Francetić) dobili su većinu glasova članova Vijeća. Zadatak Savjeta mladih je predlagati Gradskom poglavarstvu programe za mlade te davati svoje mišljenje o važnim pitanjima i odlukama vezanim uz problematiku mladih. Vjerujemo da će naši predstavnici pomoći razvijanju novih sadržaja u gradu i da će poticati razvijanje svijesti o pomaganju bolesnoj djeci i mladima kroz većinu akcija koje Savjet predloži. Vjerujemo da je izbor naših kandidata rezultat njihova dosadašnjeg upornog humanitarnog rada.

Dragi prijatelji iz grupe Fides još su se jednom odazvali pozivu predsjednika Udruge Hrvoja Magdića i dragih im prijatelja u Ogulinu i održali svoj treći ogulinski koncert otkako je započelo to lijepo prijateljstvo. Najpoznatija grupa koja se u Hrvatskoj bavi duhovnom glazbom održala je odličan koncert 11. travnja 2007. godine pred prepunom kino dvoranom Pučkog otvorenog učilišta. Sav prihod od koncerta išao je za Udrugu Oda prijateljstvu, za potrebe liječenja bolesnog dječaka. Prva dva koncerta Fidesi su održali za pokojnu Antoniju Turković te se tada stvorilo lijepo prijateljstvo s Fidesima koje je rezultiralo i zajedničkom organizacijom dva velika koncerta za Udrugu Krijesnica - u Karlovcu i u Dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, nizom zajedničkih susreta, izleta i druženja. Fidesi pjevaju popularnu duhovnu glazbu, a u zadnje vrijeme sve se više trude predstaviti svjetski poznate, ali i autorske gospel pjesme. Bend je sastavljen od vrsnih glazbenika koji doprinose glazbenom doživljaju, a ogulinska publika ih obožava slušati. Još jednom hvala Fidesima na čelu s Arijanom Meštrović.

Tijekom veljače i početkom ožujka Udruga je organizirala niz radionica izrade uskrsnih ukrasa (čestitke, zečići, uskrsna jaja, križevi, pilići i slično) koje su se održavale u prostorijama Učeničkog doma Ogulin (zahvaljujemo ravnateljici gospođi Stipetić). Radionicama su se odazvali članovi Udruge koji su s velikom ljubavlju pokušali osmisliti različite uskršnje ukrase i čestitke. Svakako moramo spomenuti one koji su svojim idejama i velikom inspiracijom usmjeravali rad: Marija Turković, Marica Turković, Ivana Salopek, Ljerka Salopek Bacanović, Branka Turković, Katica Vučić. Zahvaljujemo se i gospođi Liljani Salopek na prekrasnim čestitkama koje je sama izradila i poklonila Udruzi. Sve što se na radionicama izradilo moglo se pogledati i kupiti na prodajnoj izložbi održanoj u svečanoj Sali Pučkog otvorenog učilišta nakon humanitarne aukcije slika, 17. ožujka 2007. Posjetitelji su bili ugodno iznenađeni domišljatošću i kreativnošću te su kupnjom ukrasa pomogli radu Udruge.

U svečanoj sali Pučkog otvorenog učilišta održana je 17. ožujka 2007. godine humanitarna aukcija slika. Prvi puta u našem gradu moglo se vidjeti nešto slično, a veliki uspjeh aukcije svjedoči o visokoj svijesti naših sugrađana i spremnosti prihvaćanja ovakvih novosti i novih, svježih ponuda u kulturnim zbivanjima našega grada. Ogulinski umjetnici darovali su svoje slike i na taj se način uključili u ovu plemenitu akciju pa se i ovom prilikom zahvaljujemo: Slavici Brkljačić, Alenki Goldner Sučić, Daliboru Pavloviću, Ivani Salopek, Milanu Stipetiću, Miji špeharu, Kamenku Vučiću, Vjekoslavu Cindriću, Mariji Turković i Ivanki Sušanj. Zahvaljujemo se i Učeničkom domu, i ravnateljici Željki Stipetić, jer su nam za aukciju poklonili sliku Milana Dragije, kao i Biserki Vujnović i obitelji Malnar na darovanim slikama. Početna cijena slika bila je 800 kuna nakon čega je uslijedila licitacija za više ponude. Većina slika je kupljena što posebno raduje jer je prikupljeni novac išao za liječenje jednog mladića. Aukciju je sjajno vodila Sanja Drenšek, a predsjednik Udruge Hrvoje Magdić zahvalio se svim umjetnicima dodjelivši im zahvalnice Udruge. Nadamo se da će ovakve aukcije postati tradicija jer je doista lijepa mogućnost kupiti sliku za svoju kuću, poslovni prostor ili svadbeni poklon, a na taj način pomoći teško bolesnoj djeci ogulinskog kraja. Stoga, moramo reći veliko hvala svim kupcima slika na prvoj aukciji i iskazati malu kritiku slabom odazivu ogulinskih poduzetnika. Vjerujemo da će njihov odaziv na sljedećoj aukciji biti veći!

Na Dan života, 4.veljače 2007. godine, u župnoj crkvi sv.Križa u Ogulinu održan je iza večernje svete mise izvrstan koncert klape Mareta iz Bakra. članice klape došle su na poziv župnika Tomislava Rogića, a u suradnji s Udrugom Oda prijateljstvu jer je tada prvi puta predstavljen program i glavni ciljevi nove Udruge. Milostinja i prilozi koji su toga dana skupljeni išli su za Udrugu koja je nekoliko dana poslije donirala prikupljeni iznos za liječenje bolesnog dječaka. Ljubitelji klapske glazbe mogli su uživati u nastupu djevojaka iz Bakra koje su pokazale svoju humanost i na taj način što su se odrekle troškova svoga puta u korist Udruge. Na tome im zahvaljujemo!

U skladu s javnim pozivom Grada Ogulina za predlaganje kandidata za članove Savjeta mladih Grada Ogulina objavljenim 12. lipnja 2007. Predsjedništvo Udruge predložilo je za Savjet mladih svoje kandidate: Hrvoje Magdić, Sani Francetić i Vedrana Sabljak. Smatramo da su se kandidati do sada dokazali kao odlični organizatori i pokretači novih ideja i projekata u gradu Ogulinu i Gospićko-senjskoj biskupiji te bi mogli vrlo konstruktivno sudjelovali u predlaganju sadržaja kojima bi se u gradu Ogulinu obogatio život mladih. Svih troje kandidata poznati su i kao odlični sportaši tako da vjerujemo da bi i na tom planu njihove ideje mogle uvelike koristiti. članove Savjeta za mlade bira Gradsko vijeće Grada Ogulina.

U skladu s javnim pozivom od 26. lipnja 2007. za dostavu prijedloga za javno priznanje Grada Ogulina za stvaralački rad Predsjedništvo Udruge je predložila da se navedeno priznanje dodijeli grupi Fides iz Zagreba. Grupa Fides povezala se s mladima iz Ogulina 2003. godine zahvaljujući predsjedniku Udruge Hrvoju Magdiću i ogulinskim križarima i otada su održali u Ogulinu tri humanitarna koncerta. Svoje su koncerte odrađivali besplatno i uvijek se rado odazivali prijateljima iz Ogulina. Ukupno se od njihovih ogulinskih koncerata zaradilo 42 500 kuna za one kojima je pomoć najpotrebnija. Ako uz to spomenemo i koncerte koji su Fidesi organizirali uz pomoć mladih iz Ogulina (Zagreb, Karlovac) , a za udrugu Krijesnica koja pomaže obiteljima djece s malignim oboljenjima koja se liječe u Klaićevoj bolnici u Zagrebu, onda je ukupni prihod s njihovih koncerata u suradnji s mladima iz Ogulina 150 000 kuna. Ogulinska publika znala je nagraditi njihovu velikodušnost i uvijek do posljednjeg mjesta ispunila kino dvoranu, a Fidesi bi ih nagradili vrhunskim glazbenim doživljajem. O tome tko će dobiti javno priznanje Grada Ogulina odlučit će Gradsko poglavarstvo.